20 de juny del 2009

Per un avortament lliure i gratuït

«El Codi Penal (art. 144-146) concreta de quina manera les dones poden avortar, coartant deliberadament el dret al seu propi cos»

L'Assemblea Popular de Sant Feliu (APS) va néixer després de la realització de La Petita 2008, la Festa de tardor Alternativa del poble. Sorgeix doncs, de la necessitat d'autogestió i autoorganització de persones i col·lectius, que veuen que cal donar una resposta i treballar uns àmbits com són l'ecologia, el feminisme, l'especulació, la crisi, la manca d'espais... reivindicant així que el context social i econòmic actual imposat pel patriarcat, el capitalisme i les multinacionals no és el desitjat.

Davant de la incapacitat de les institucions de seguir mantenint un sistema insostenible com és el neoliberal, les persones s'organitzen i responen. Un exemple és la campanya a favor de l'avortament lliure i gratuït, que es du a terme per un gran nombre d'entitats i col·lectius arreu dels Països Catalans.

Malgrat que el dret a decidir i a la salut sexual i reproductiva està reconegut i ratificat per l'Estat espanyol des de la Conferència Internacional de Població i Desenvolupament de les Nacions Unides del Caire (1994), i de la IV Conferència Mundial de la Dona de Beijing (1995), el Codi Penal (art. 144-146) concreta de quina manera les dones poden avortar, coartant deliberadament el dret al seu propi cos, i contemplant el càstig tant del/la professional que ajuda com de la pròpia dona que el practica fora dels tres casos que planteja la llei.

A banda d'aques-ta imposició legal, hi ha un altra més forta i antiga que qüestiona amb la seva impol·luta moral que les dones decideixin, com és l'Església Catòlica. La Conferència Episcopal Espanyola fa una demostració de poder amb una contra-campanya que començà el 25 de març dins el context de la Jornada per la Vida, amb el lema "I jo? Protegeix la meva vida". Seguint la línia reaccionària i d'extrema dreta de l'església, hi ha un grup d'ultracatòlics que el dia 25 de cada mes convoquen concentracions a l'Estat espanyol i als Països Catalans davant de clíniques privades que realitzen avortaments. Concretament a Barcelona, Hazte Oír i el Fòrum de la Família de Catalunya bloquegen la porta de la Clínica Aragó. Per contrarestar, hi ha grups de persones que fan concentracions de solidaritat amb les dones que avorten a les 20.30h davant el centre mèdic (c/Viladomat 158, M. Hospital Clínic). Aquestes organitzacions ultracatòliques defensen uns valors patriarcals molt ben integrats en l'església, com són la família tradicional, la consideració de delinqüents totes les dones que avorten, la demonització de l'ús de qualsevol tipus d'anticoncepció, la condemna de l'homosexualitat ...

Des de l'APS recolzem la campanya per un avortament lliure i gratuït i ens sumem a les reivindicacions d'aquesta:

  • Dret a l'avortament lliure i gratuït i per decisió de les dones.
  • Dret al propi cos. L'avortament ha de ser un dret i no un delicte.
  • Fora del codi penal!! Despenalització ja!!
  • Que l'avortament sigui practicat dins de la xarxa sanitària pública i concertada regulant l'objecció de consciència i garantint la seva realització.
  • Prou detencions ni processaments per avortament i la desaparició immediata de totes les responsabilitats penals que s'han produït i s'estan produïnt.
  • Prou hipocresia i manipulació de la dreta i l'església contra els drets de les dones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada