4 d’octubre del 2009

Israel liquidarà el procés de pau si l'ONU porta l'informe Goldstone al Tribunal Penal InternacionaI

1-10-2009

Israel amenaça d'avortar qualsevol negociació de pau amb els palestins si prospera l'informe encarregat per l'ONU sobre l'última ofensiva militar contra Gaza. El polèmic Consell dels Drets Humans de l'ONU s'ha de pronunciar demà a Ginebra sobre l'informe, que reclama a Israel l'obertura d'una investigació independent sobre suposats crims de guerra a Gaza.

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha dit que aturarà el procés de pau amb els palestins si l'ONU porta davant el Consell de Seguretat l'informe de comissió Goldstone sobre la guerra de Gaza, molt crític respecte a Israel. En concret, Netanyahu ha dit que "l'adopció de l'informe Goldstone comportaria un cop fatal al procés de pau". I ha afegit que "si l'informe és adoptat i Israel veu el seu dret a l'autodefensa denegat, no podrà fer els passos suplementaris per no prendre altres riscos en direcció a la pau".

El jutge Goldstone ha estimat que una demanda al Tribunal Penal Internacional per "crims de guerra" i "possibles crims contra la humanitat" contribuirà a posar fi a una "cultura de la impunitat" a la regió. Si el govern israelià i les "autoritats de Gaza" no han fet "d'aquí a sis mesos les investigacions de bona fe conforme a les normes internacionals, el Consell de Seguretat haurà d'instar el fiscal del TPI", ha dit Goldstone en la presentació de l'informe al Consell dels Drets Humans de l'ONU.

La perspectiva d'una demanda al TPI divideix profundament el Consell, integrat per 47 estats membres, entre els quals diverses dictadures que vulneren sistemàticament els drets humans als seus països respectius.L'ofensiva militar israeliana contra la Franja de Gaza, del 27 de desembre del 2008 al 18 de gener del 2009, va provocar la mort d'uns 1.400 palestins.

http://www.3cat24.cat/noticia/407286/mon/Israel-liquidara-el-proces-de-pau-si-lONU-porta-linforme-Goldstone-al-TPI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada