21 de març del 2011

PARLEM DEL PATRIARCAT, UN PODER OPRESSOR

El patriarcat, estructura social globalitzadora que afecta tot el que ens envolta, ens ha portat a crear estereotips, masculins i femenins, no naturals, sense respectar les llibertats individuals i col·lectives. Per tant, parlem del patriarcat com a poder opressor, que juntament amb el capitalisme reforça i perpetua el binomi home-dona, que s’empara en elements com el sexisme, en un model de parella pautat pel contracte matrimonial i on els termes en què es produeixen les relacions sexoafectives són estrictament heteronormatius.
Els esquemes femenins lligats a l’estètica i a la submissió a l’home pretenen convertir les dones en un ésser dèbil, asocial i sense paraula ni criteri propi. Alhora, els masculins lliguen l’home a una figura de poder sobre les dones, fort i dominant, que ha de defensar i protegir aquests paràmetres per damunt de qualsevol realitat. El patriarcat, amb el seu esquema bidimensional, oblida i margina qualsevol forma d’entendre i viure la realitat que no s’identifiqui amb els rols de dones i d’homes estereotipats, per tant, ignora i criminalitza les diferents i plurals formes de vida no heterosexuals.

Campanya antipatriarcal

Des de l’Assemblea Popular de Sant Feliu (APS), col·lectiu format per organitzacions i persones a títol individual, treballem per construir, dinamitzar i crear una xarxa amb els moviments socials i de base. D’aquesta manera impulsem la lluita antipatriarcal, i l’hem establerta com a eix bàsic i transversal de les nostres activitats, a les quals tots i totes esteu convidats.
En aquesta línia de treball, el proper dissabte 12* de març es durà a terme una Jornada antipatriarcal que consistirà en un taller de joguines sexuals ecològiques —com gaudir, inventar i tenir creativitat en les nostres relacions sexuals—, una sessió de vídeo amb col·loqui posterior sobre la menstruació —amb la presentació de la copa menstrual—, i després ens trobarem en un espai de sopar vegà i música per donar encara més caliu a aquesta trobada.
Durant el mes d’abril, concretament la Diada de Sant Jordi, el dissabte 23, l’APS tindrà una parada de llibres a la plaça de la Vila, on es donarà cabuda a opcions de lectura crítiques i alternatives.

Esquerdes al mur del patriarcat

Nombrosos moviments socials vertebrem les nostres lluites des d’una perspectiva feminista i antipatriarcal amb l’objectiu d’acabar amb la desigualtat que genera aquesta societat capitalista i opressora. En aquest sentit, trobem que a la comarca del Baix Llobregat s’articulen diverses formes de lluita mitjançant col·lectius autònoms, però amb els quals compartim un trajecte comú, com és el cas dels companys de Molins de Rei —que duen a terme activitats fins al mes de juliol al Casal de Joves Autogestionat La Mola— o bé a Martorell —on es creen espais de debat i reflexió sobre la situació de la dona i l’home en aquest context heteropatriarcal.
La lluita que durant segles han dut a terme col·lectius feministes protagonitzats per dones no cau en l’oblit. D’altra banda, si mirem amb perspectives de futur, tenim l’oportunitat d’educar en la igualtat, el respecte i l’opinió crítica, tot acompanyant els nostres petits i petites en el procés d’identificació i anàlisi del patriarcat i de reflexió sobre tot el que comporta, així com recordant que tothom té dret a viure la seva sexualitat i identitat com ho cregui pertinent.
Tot i que queda molt camí per fer, estem dibuixant-ne la direcció.
Perquè cada dia és Vuit de Març!

Assemblea Popular de Sant Feliu.

Article publicat al Sant Feliu Respon ( febrer-març )

* canvi de dia per motius organitzatius de l'APS, l'activitat és el 25 de març

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada