També s'ha volgut desmarcar de les falses informacions sobre ajuda dels anomenats mercenaris de l'exèrcit de Gadafi, tot remarcant que al si de l'exèrcit d'alliberament compten només amb 400 tuaregs que residien a Líbia i que eren fills dels exiliats que s'havien refugiat en aquell país a causa de les onades repressives que havien patit a diversos estats de la zona.
Mossa Ag Attaher ha fet una explicació de la lluita dels tuaregs pel seu alliberament i ha anat descrivint pas a pas els diversos procesos que s'han anat desenvolupant d'ençà l'any 1958 així com la repressió que han patit els tuaregs durant més de 50 anys de lluita fins la proclamació de la independència el passat 6 d'abril, on Azawad esdevenia el 56è estat africà i el primer Estat Amazic. Un país ric en les matèries primeres i un element clau en la seguretat de l’Àfrica del Nord i de la conca mediterrània.
El portaveu del MNLA ha assegurat que la lluita ha estat legítima perquè ha estat l'emanació del conjunt de poblacions que viuen sobre aquest territori conreat, durant segles, amb cultures i civilitzacions autòctones que han viscut en perfecta harmonia, i "ens hem alliberat de la política criminal de l'Estat malià que ha negat les nostres existències, ha destruït el nostre territori i ha sotmet a la fam el nostre poble" ha afirmat.
També ha volgut remarcar que en aquesta lluita d'alliberament, "les nostres tropes només han atacat les institucions militars i mai els civils". Tot dient que "Aquesta situació de guerra ens ha estat imposada per Mali, que no ha respectat cap dels seus compromisos".
Concentració de suport
A la roda de premsa celebrada a Òmniu Cultural també ha participat, el representant de l'Associació Cultural dels Drets del Poble Amazigh a Catalunya que ha expressat el suport al primer estat Amazic i ha anunciat la mobilització per al dia 21 d'abril a Barcelona, a les 18h a la plaça Sant Jaume per demanar al Govern i Parlament que es posicionen a favor de la declaració d'independència d'Azawad, tot remarcant que la comunitat amaziga al Principat representa avui dia el col·lectiu de persones d’origen estranger més nombrós, més de 200.000 persones.
També ha denunciat la repressió que pateix el poble amazic en diversos estast nord-africans. A Marroc on després d'haver-se aprovat l'oficialitat de la llengua, no s'utilitza a l'administració. Així com la situació de marginalització que es viuen els amazics a Argèlia amb el govern militar i a Líbia amb la implantació d'un govern islamista. Cal remarcar que el nou estat d'Azawad encara no ha estat reconegut per cap altre país.
Text extret de: http://www.llibertat.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada