11 de juny del 2012

Més d'un miler d'indignades repiquen cassoles a les portes del Palau de la Generalitat


JESÚS RODRÍGUEZ / J.M.LLAURADÓ | 11/06/2012
A les vuit de la tarda no eren molta gent, però a mesura que passaven els minuts s'hi anaven afegint més i més manifestants. La indignació contra el rescat bancari del govern del PP ahir al centre de Barcelona era molt viva, tant com la que es palpava ara fa un any quan va arrencar el moviment del 15-M. No calien molts slogans ni lemes, només un estri de cuina, una cullera i picar amb ràbia. Les primeres manifestants formaven part de les assemblees de barri o de col·lectius comunistes, anarquistes o independentistes (que duien les seves respectives banderes), però més tard s'hi afegiren persones anònimes que simplement escoltaven les cassoles des de casa i baixaven al carrer o s'hi afegien des del balcó. Malgrat això, molta gent es preguntava com era possible que no hi hagués milers de persones. La concentració, quan ja sumava més d'un miler de persones a la plaça de Catalunya, va començar a caminar i esdevenir així una manifestació molt sorollosa Rambles avall. Una improvitzada pancarta contra les retallades i el pacte social de la comissió laboral del 15-M obria la comitiva indignada. Va ser en aquest punt on s'hi va afegir més i més gent. Davant la seu de CiU davant de La Boqueria es va denunciar la repressió mentre es cridava "Puig dimissió" o "Llibertat Andreu i Rubén". La columna de manifestants va arribar a omplir la pràctica totalitat del carrer Ferran i va enfilar la plaça de Sant Jaume, on un reduït grup de mossos i policies municipals custodiaven el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament. Els agents es van posar tan nerviosos que van demanar reforços a la Brigada Mòbil. Tres furgonetes d'antiavalots van sortir des de l'edifici Egara de Sabadell (seu de la BRIMO) i en poc més de 15 minuts es van personar a la plaça de Sant Jaume (així ho van anar narrant diversos tuitejadors que les veien passar a gran velocitat per l'autopista i la Ronda Litoral). La manifestació durant tot aquest temps va continuar amb ràbia i fermesa sota una pluja que durant uns minuts va ser força intensa. Les faroles del Palau de la Generalitat i una tanca d'obra van ser els elements acústics més utilitzats per les indignades. A partir de quarts d'onze la protesta es va anar dispersant, però amb la vista posada a les noves convocatòries de cara al proper cap de setmana: manifestació unitària contra les retallades i la repressió, i cassolades davant les seus del PP.

Cassoles i gralles a Tarragona

A Tarragona, una vintena de persones s'han concentrat durant dues hores, des de les set del vespre fins a pràcticament les nou de la nit, per fer una cassolada davant l'Ajuntament, a la plaça de la Font. Sota el lema de la pancarta "Els seus beneficis, les nostres crisis. Tarragona viva i combativa" han fet repicar tot un munt d'estris per protestar contra el rescat. A un quart de nou, han coincidit amb la processó del Corpus i s'han ajuntat el so de les gralles i de les cassoles, alhora que diverses persones membres de les colles s'hi han afegit. Poca estona després ha arribat una delegació de representants polítics que es dirigien a repartir la tradicional coca de cireres a la porta del consistori, i han estat xiulats per totes les assistents.

Un rescat de curt recorregut

La premsa anglosaxona ja aposta aquest matí per un incert i curt recorregut del rescat de 100.000 milions d'euros de la banca espanyola. The Financial Times, la revista Time, The Guardian o el Herald Tribune, deixen ben clar que el suport econòmic del BCE anirà dirigit al govern espanyol, i serà aquest qui donarà crèdits a les diferents entitats financeres que es trobin en situació límit. Això, però, de retruc generarà un creixement del deute públic i del dèficit públic, així com problemes colaterals de renegociació dels crèdits que han rebut fins ara Grècia, Portugal i Irlanda, que ara es queixen perque les seves condicions van ser més dures que les espanyols, o això és el que s'ha dit fins ara. A mesura que passen les hores sembla confirmar-se que una delegació d'homes de negre del BCE i l'FMI arribaran a Madrid a finals de setmana, i s'instal·laran a la seu del Banc d'Espanya i al ministeri d'Economia i Hisenda. La Comissió Europea ha deixat clar que el rescat no sortirà gratis, amb fortes pressions per a aprofundir la reforma laboral, les retallades i les privatitzacions. Un altre dels aspectes controvertits del pla de rescat pot afectar de retruc la prima de risc: quina serà la prioritat en l'ordre de retorn dels préstecs rebuts fins ara? Si els diners prestats per la UE passen a ser prioritaris, els acreedors privats que han comprat deute públic espanyol cobraran més tard, i això farà que els mercats desconfiïn més del govern de Rajoy i facin pujar contra totes les previsions la prima de risc. L'espiral potser no ha fet res més que començar. I diumenge eleccions a Grècia.

Text extret de La directa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada