14 d’agost del 2012

Ruiz-Gallardón fa retrocedir el dret a decidir de les dones a l’època franquista

MERITXELL GUÀRDIA | 13/08/2012
· La llei antiavortista que prepara el Ministeri de Justícia restringirà els criteris de 1985 limitant més els supòsits


L’ofensiva antiavortista del Partit Popular va prenent forma. Si el mes de gener es parlava de recuperar la legislació de 1985 sobre la interrupció de l’embaràs, ara, el ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, vol tornar a una situació quasi comparable amb l’època franquista. En concret, Ruiz-Gallardón no només ha proposat tornar a la legislació dels tres supòsits, sinó també anul·lar i restringir parts d’aquests criteris. Recordem que la llei de 1985 permet la interrupció de l’embaràs en el supòsit que la vida i la salut física o psicològica de la dona corri un greu perill, que l’embaràs s’hagi produït a conseqüència d’una violació dins un termini de dotze setmanes o que el fetus tingui greus problemes físics o psicològics dins les vint-i-dues setmanes de l’embaràs. Ara, Ruiz-Gallardón vol limitar aquest últim supòsit establint que la malformació del fetus no sigui un supòsit per poder avortar i, per tant, podrà ser punible. A més, també estableix altres límits com la reducció de les setmanes durant les quals es pot avortar en els supòsits esmentats. Altres mesures que, probablement, recollirà la proposta del ministre del PP seran l’eliminació de l’avortament lliure durant les primeres setmanes, augmentar als divuit anys l’edat legal per poder decidir o l’eliminació de la dispensació lliure de la pastilla postcoital durant les set primeres setmanes de l’embaràs.

Més car i clandestinament
Els canvis que posa damunt la taula el govern popular suposarien tornar a una situació encara no viscuda després del franquisme, ja que augmenta els límits per poder avortar a l’Estat espanyol. La reforma de la llei de l’any 2010 donava més marge a l’avortament i despenalitzava la seva pràctica, tot i que limitava l’avortament lliure fins a les catorze setmanes. Amb aquesta nova legislació, els populars anul•len el poc marge decisori de les dones en relació a la seva reproducció, als seus cossos.

Les últimes dades donades pel Ministeri espanyol de Salut detallen que es van practicar 110.966 interrupcions voluntàries de l’embaràs a tot l’Estat durant l’any 2010. Com ja han alertat alguns col·lectius feministes, amb els grans filtres que s’hauran de passar per poder avortar, aquesta pràctica passarà a ser més cara, ja que hi haurà menys llocs que prestin el servei, i més clandestina perquè, segurament, proliferaran les pràctiques sense garanties per avortar. Cal destacar que no totes les dones que vulguin avortar es podran permetre la despesa econòmica de ser intervingudes a altres indrets d’Europa com França o el Regne Unit. Per altra banda, els col·lectius feministes també han indicat el discurs ultracatòlic manipulador que pretén emmascarar la realitat de l’avortament, ja que no és veritat que la majoria d’avortaments siguin irreflexius i afectin dones joves. Cal recordar que només el 12,71% del total d’interrupcions voluntàries són de dones menors de vint anys. A més, la pràctica de l’avortament continua sent un tabú a la nostra societat, fet que comporta que la dona que ha avortat no trobi suport ni acompanyament


***

El ‘lobbie’ ultracatòlic continua pressionant
El dia 25 de cada mes, les organitzacions ultracatòliques Hazte Oir i Derecho a la Vida es concentren davant l’Hospital de Sant Pau amb l’objectiu de pressionar els centres mèdics perquè deixin de practicar avortaments. El discurs d’aquests grups és qualificat de “feixista, lesbo-trans-homòfob, patriarcal, sexista i racista” per diversos col•lectius. De fet, aquests grups ultracatòlics actuen com un lobby influent. No fa ni un mes que Hazte Oir i Derecho a vivir, entre altres, han protagonitzat la campanya avortament zero davant de les seus del PP. Per altra banda, aquests grups estan vinculats amb agrupacions feixistes i d’ultradreta com España 2000, Democràcia Nacional, el sindicat Manos Limpias i altres grupuscles que han donat suport a les mobilitzacions antiavortistes en diverses ocasions, a banda de declarar-se obertament homòfobes.

Segons han informat col·lectius feministes que han investigat algunes d’aquestes organitzacions, el president del Foro Catalàn de la Família, Jorge Buxadé, va ser candidat de la Falange Española de las JONS per a Tarragona l’any 1995. El fundador d’Hazte Oir, Marcial Cuquerella, és el director general de l’àrea televisiva d’Intereconomia i conferenciant de l’Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos. A nivell català, grups com E-Cristians integren la Plataforma Catalunya Vida Sí, juntament amb diversos grups ultracatòlics. El fundador d’E-Cristians, Josep Miró i Ardèvol, va ser Conseller d’Agricultura de la Generalitat de Jordi Pujol del 1984 al 1989 i, després, va passar a ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona per CiU de l’any 1992 al 2002, càrrec que va deixar per fundar E-Cristians i, posteriorment, el portal de notícies ultracatòlic Forum Libertas. Entre 2001 i 2004, la Generalitat va donar subvencions a E-Cristians que sumen més de 180.000 euros, segons dades publicades al butlletí oficial de la Generalitat, el DOGC.

El 25 de juliol, diverses organitzacions ultracatòliques han convocat una marxa que sortirà de l’Hospital de Sant Pau fins a la Sagrada Família a les 20:30h. Des de fa temps, a Barcelona, diversos col·lectius socials i feministes organitzen una contraconcentració per “donar suport a la decisió de les dones d’interrompre un embaràs no desitjat”, a més de mostra l’oposició “a tot discurs que posi en perill la llibertat i la capacitat de decidir sobre la nostres vides i el nostres cossos”.

[Publicat a la Directa 283 del 25 de juliol de 2012]

Pots trobar aquest article a: http://www.setmanaridirecta.info/noticia/ruiz-gallardon-fa-retrocedir-dret-decidir-les-dones-l%E2%80%99epoca-franquista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada