16 de maig del 2012

La nova presa del Zoo de Barcelona a TVAnimalista

L'enllaç: http://latele.cat/tvanimalista/la-nova-presa-del-zoo-de-barcelona

Les elefantes del Zoo de Barcelona, Yoyo i Susi, no saben encara que el nou govern municipal s'ha erigit en especialista científic sobre paquiderms i ha decidit que “on mengen dos mengen tres”.

El zoològic està treballant per a incorporar en dues setmanes a Bully, una elefanta femella de 27 anys procedent del Bioparc de València, on va arribar després de ser explotada en un circ.

L'Ajuntament de Barcelona finalment ha confirmat la notícia encara que, durant les primeres hores, s'havia negat a realitzar qualsevol declaració i ha explicat que "el recinte dels elefants del Zoo ha experimentat millores en els últims tres anys", com l'ampliació de la superfície disponible, el substrat, la construcció de nous dormitoris i coses tan prescindibles per a les elefantes, com imprescindibles per a visitants sense coneixement de les necessitats reals dels paquiderms, com la decoració d'aquestes instal·lacions.

Igualment ha anunciat que el Zoo seguirà "treballant, en diferents fases, en l'ampliació de les instal·lacions exteriors d'aquest recinte".

Encara que al principi van tenir greus problemes de convivència, estrès i rebuig i segons el consistori, Susi i Yoyo "ja es troben totalment associades i conviuen sense cap problema".

La presidenta del Zoo i segona tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, ha valorat molt positivament la incorporació de Bully i ha dit a La Vanguaria que: "Serà molt beneficiós per a les altres dues elefantes, ja que permetrà passar de parella a grup, un canvi que podria culminar en el manteniment futur d'un grup reproductor, com recomana el Programa de Cria Europeu (EEP)".

La presidenta del zoo ha afegit al mateix mitjà que "Barcelona aposta per un zoo de referència científica, conservacionista, educacional i d'atracció turística i cultural", remarcant que tant el Bioparc de València com el Programa de Cria i les autoritats espanyoles "han donat el seu acord al trasllat de l'elefanta".
El futur trasllat de la nova elefanta compta amb l'oposició de diferents associacions animalistes. Alejandra García, de l'entitat Libera!, critica que amb aquesta nova incorporació “es trenca el compromís del Zoo adquirit el 2010 de no portar nous elefants" .

En una carta enviada per la Doctora Joyce Poole, directora de Elephant Voices, durant el 2010 als responsables del zoològic ja alertaven dels problemes de convivència i falta d'espai de les elefantes Susi i Yoyo i, encara que en un primer moment, les informacions que es reflectien en el diari El País deien que els gestors d'aquest espai tenien documents on el compromís adquirit amb la doctora Joyce Poole i amb el conservador del zoo, Conrad Ensenyat era “de no portar elefants directament de la naturalesa ni nous exemplars si no hi havia ampliació”, tant la carta, que destacava que els elefants no estan adaptats per a la vida en un zoo urbà ni creien que el de Barcelona fos capaç d'oferir-los el que necessiten per a prosperar, com les conferències que va realitzar Joyce Poole a Barcelona demostren que, en cap cas, ha defensat que es portessin més elefants, ni captius ni lliures, exposant la seva opinió com experta sobre les necessitats físiques i psicològiques dels mateixos i concloent que un zoo urbà no és un lloc adequat per a adaptar als elefants a aquesta captivitat forçada.

Les ordres per a acostumar a Yoyo, de 44 anys, i a Susi, de 39, davant l'arribada de Bully ja s'han engegat i consisteixen en fer-les dormir juntes i rebre neurolèptics per a drogar-les i mantenir-les calmades per a rebre a Bully, que serà separada del seu grup actual de 10 elefants per a traslladar-la i adaptar-la a un nou espai i companyia. També hauran d'adaptar-se entre elles per a decidir qui és la nova matriarca, pel que es desbaratarà un delicat equilibri tant en el grup de procedència de Bully com en el grup de destinació.
Davant la mort d'Alicia, l’altra elefanta que malvivia al zoo, els grups de defensa dels Drets Animals van iniciar una campanya per a traslladar a Susi a un santuari, però el govern anterior, desoint les aportacions de científics i especialistes, va decidir introduir una nova elefanta en les obsoletes instal·lacions del zoo de Barcelona, la Yoyo. Igual que el govern actual ha decidit amb la Bully.

Amb les noves adquisicions per a la col·lecció d'animals captius, el zoo està pendent del disseny i construcció del pati exterior, pel que els animals haurien de patir, a més, totes les molèsties i estrès derivats d'aquestes obres: modificació de dormitoris, noves menjadores, aprendre les noves ubicacions dels cables amb corrent que limiten els moviments de les elefantes…

L'ajuntament no ha explicat quants metres d'espai guanyaran aquestes instal·lacions, ni tampoc a quins altres animals se'ls restarà aquest espai ja que el zoo està enmig de la ciutat i no pot ampliar-se el seu espai total, desoint, una vegada més, les opinions d'una científica que, de forma altruista, els va oferir tots els coneixements que es requereixen abans de prendre qualsevol decisió política.

L'associació Libera! ha comunicat a Joyce Poole la manipulació que han sofert les seves paraules per part del consistori i el zoo de Barcelona i presentarà, pròximament, les accions contra les mateixes i contra el trasllat d'una nova elefanta al zoo barceloní.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada